Diete

Crononutritia

Crononutritia sau cum sa slabesti in acord cu ceasul tau biologic

Cu ajutorul crononutritiei vei reusi sa spui Adio carentelor, oboselii si senzatiei de foame inerente, specifice unui regim.Aceasta dieta propune urmarea unei alimentatii echilibrate, in acord cu ceasul nostru biologic.Rezultat: slabim fara sa ne dam seama.

Ne ingrasam deoarece multi din noi nu stim sa ne ascultam bioritmul.In traducere: este de ajuns sa consumam un aliment la momentul potrivit pentru a evita ingrasarea si stocarea grasimilor.In functie de momentul zilei, organismul nostru nu foloseste acelasi numar de calorii.Fie le stocheaza, fie le arde pe toate. Pentru o ardere mai echilibrata a grasimilor si caloriilor, opteaza pentru crononutritie.

crononutritia

 

Principiul crononutritiei.

Creata de doctorul Alain Delabos in 1926, crononutritia nu este o dieta in adevaratul sens al cuvantului ci mai degraba o reorganizare a regimului alimentar de zi cu zi.Niciun aliment nu este interzis in cadrul crononutritiei, trebuie doar sa cunosti in ce moment al zilei este mai potrivit sa il consumi.

Diferitele etape ale crononutritiei

De la ora 5 la 9 – Ora cinci dimineata marcheaza inceputul « competitiei » in organismul nostru.Hormonul cunoscut sub numele de cortizol (hormonul stresului cu alte cuvinte), esential si in cadrul ciclului digestiv are sarcina de a asigura trezirea si tonusul fizico-intelectual in fiecare dimineata.

Acest hormon se asigura de faptul ca fiecare organ sau celula dispune de carburantul sau preferat si de materiile esentiale regenerarii interne (grasimi pentru celule, acizi aminati pentru unii neuromediatori, zahar pentru creier).

La trezire, organismul nostru are nevoie sa se reaprovizioneze cu acizi grasi pentru a repara si a fabrica peretii celulelor.Daca organismul este alimentat asa cum trebuie, aceasta reaprovizionare nu va avea loc ceea ce vine cu un dublu beneficiu: pierdere in greutate si un nivel scazut de colesterol.

La micul dejun trebuie sa consumam proteine, glucide cu index glicemic scazut, branza sau sunca, oua, paine sau unt.

De la ora 12 la 13 – are loc lipoliza – destocarea lipidelor.De aceea, la pranz, trebuie sa consumam proteine, vegetale, putine lipide, legume asezonate cu ulei de masline sau rapita.

De la ora 16 la 17 – putem consuma fara probleme ceva dulce.La gustare, corpul nostru cere ceva dulce.Fructe – proaspete sau uscate – sau ciocolata neagra.O gustare dulce la mijlocul zilei ne asigura un moral mai ridicat, ne da energie.

De la ora 20 la 21 – organismul nostru este din ce in ce mai lenes, metabolismul la fel.Renuntam la lipide si consumam zaharuri lente precum o felie de paine integrala cu unt bio pentru a contribui la repararea tesuturilor.

Atentie !

Dietele si sfaturile prezentate pe acest site nu reprezinta servicii medicale si nu inlocuiesc recomandarile medicului.In orice problema de sanatate ce necesita un diagnostic sau tratament medical, va recomandam sa apelati la servicii medicale specializate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *