Tortul Sacher este un deliciu vienez fin si elegant cu ciocolata si gem de caise,reteta acestui tort a fost creata cofetarul de origine austriaca de Frantz Sacher in anul 1832 pentru printul Klemens Wenzel von Metternich.
Scurta istorie a tortului Sacher
Printul Klemens Wenzel von Metternich i-a cerut bucatarului sa creeze un desert special cu multa ciocolata, pentru ca bucaturul sef se imbolnaveste aceasta sarcina este preluata de ucenicul sau in varsta de numai 16 ani Franz Sacher.Aceasta a fost ocazia de care avea nevoie, pentru ca tortul a fost un real succes apeciat de catre toti invitatii printului.
Dupa ce si-a terminat ucenicia si a devenit cofetar sef Franz Sacher si-a deschis propriul magazin cu delicatese in orasul natal Viena. Tortul se prepara si in prezent la hotelul Sacher din Viena de unde se livreaza in toata lumea.
Compozitie tort Sacher
Tortul este alcatuit din doua blaturi pufoase cu ciocolata, iar la mijloc are gem de caise, toate acestea imbracate intr-o glazura de ciocolata.
Ingredientele necesare sunt:
- 150g Ciocolata amaruie
- 130 Unt
- 110g Zahar
- 125g Faina
- 6 Oua (albusurile si galbenusurile separate)
- Vanilie
Prepararea blatului
- Topiti ciocolata la abur
- Se bate spuma untul cu zaharul pudra si vanilia,se adauga ciocolata calda amestecata cu galbenusurile.Albusurile se bat spuma si se adauga trei sfert din cantitatea de spuma obtinuta peste masa de ciocolata.Adaugam faina trepat, apoi punem si restul de spuma ramasa.
- Se pregateste o tava pentru tort unsa cu unt si tapetata cu putina faina.Se coace aproximativ 40-45 min la o tempetarura de 160 grade.
Ingrediente umplutura:
- 400g Dulceata de Caise
Incalzim dulceta,jumatate din dulceata ungem primul blat,adaugam deasupra al doilea blat si punem restul de dulceata.
- 400g Ciocolata amaruie
- 110g Zahar
- 100ml apa
Intr-un vas cu apa adaugam zaharul si ciocolata pentru glazura,se lasa pana da un clocot si se ia de pe foc.Lasam glazura sa se raceasca dupa care o turnam deasupra tortului.Se poate orna cu putina ciocolata rasa.